Thursday, 16 April 2015

Panduan Mengerjakan Umrah

0


Assalamualaikum wbt..

Cerita tentang tanah arab ni bagi SH yang menyeronokkan sekali dapat jejak kaki ke tanah suci.Ini antara impian SH dari kecil.Bagi SH tempat ini tiada tandingannya dari mana-mana tempat 'gah' di dunia ini.

Bukan perkara mudah atau boleh diambil sambil lewa jika kita menjadi tetamu Allah ni.Antara persiapan SH ketika itu (tahun 2009) ialah memperbanyakkan solat sunat taubat dan solat sunat yang lain.Ini bagi persiapan rohani kita apabila berada di tanah suci.


Masa ini Luqman Hayyan berumur 4 tahun dan Nadhrah Yasmin 2 tahun.

Miqat -miqat Ihram

Berikut label perkiraan jarak dari Mekah ke tempat-tempat miqat.

Qarn Al Manazil - Lebih kurang 80km dari Makkah atau lebih kurang setengah jam perjalanan sebelum kapal terbang mendarat di Jeddah. Miqat ini adalah untuk jemaah yang terus ke Makkah setelah mendarat di Jeddah.

Dzat Irq (Zaatu ‘irqin) - Lebih kurang 90km dari Makkah. Miqat bagi penduduk Iraq.
 
Juhfah - Lebih kurang 187km dari Makkah.Ia menjadi miqat untuk penduduk Syam (Syria), Mesir dan negara-negara lain dari arah yang sama.

Dzul Hulaifah (Bir Ali) - Lebih kurang 10km dari Bandar Madinah atau lebih kurang 410 km dari Makkah. Miqat ini adalah untuk jemaah yang terus ke Madinah dan dari sana berniat ihram sebelum bergerak menuju Mekah. Ia juga menjadi Miqat untuk penduduk bandar Madinah itu sendiri.

Yalamlam - 130km

 
Di Miqat Qarn Al Manazil

Rukun Umrah

Sebelum itu mari kita pelajari rukun-rukun umrah. Rukun umrah terbahagi kepada 5 iaitu:
 1. Niat
 2. Tawaf
 3. Saie
 4. Bercukur atau bergunting
 5. Tertib

 Umrah 2009

Huraian terperinci bagi setiap rukun adalah seperti dibawah.

1. Niat
Setiap ibadah hendaklah dimulai dengan niat. Jika seseorang itu tidak berniat sama ada sengaja atau terlupa umrahnya menjadi tidak sah. Berniat umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa. Berikut ialah lafaz niat umrah:
نويت العمرة وأحرمت بها لله تعالى
Ertinya : “Sahaja aku berniat umrah dan berihram aku untuk melaksanakannya kerana Allah Ta’ala.”

2. Tawaf
Tawaf adalah salah satu rukun yang sangat penting dalam ibadat umrah. Sekiranya ia tidak dilaksanakan mengikut syarat-syaratnya, ia menjadi tidak sah dan justeru itu Sai’e, iaitu rukun yang berikutnya juga akan menjadi tidak sah.

Syarat- syarat sah tawaf
– Berniat mengelilingi Ka’abah semata-mata untuk menunaikan tawaf kerana Allah S.W.T.

Lafaz niat Tawaf Umrah:
Ertinya: “Aku berniat Tawaf Umrah di Ka’abah ini tujuh pusingan kerana Allah Taala.”
 • Tawaf hendaklah dilakukan di luar Ka’abah tetapi di dalam Masjidil Haram. Tawaf boleh dilakukan di bahagian atas Masjidil Haram tetapi mesti dipastikan bahu sentiasa mengiringi Ka’abah.
 • Tidak boleh menyentuh mana-mana bahagian Ka’abah termasuk Syazarwan (bingkai Ka’abah) semasa tawaf.
 • Tidak boleh menggunakan laluan di bawah pancur emas antara Hijr Ismail dengan Ka’abah (kerana Hijr Ismail juga dikira sebahagian daripada Ka’abah).
 • Laluan tawaf hendaklah bersih daripada najis.
 • Tawaf hendaklah dimulai dari belakang garisan Hijr al-aswad dan diakhiri dengan melangkah garisan yang sama.
 • Tawaf hendaklah dilakukan sebanyak tujuh kali pusingan dengan sempurna dan yakin.
 • Mesti mengirikan Ka’abah sepanjang masa tawaf. Beri perhatian khusus apabila tiba di penjuru-penjuru Ka’abah.
 • Mesti suci daripada hadas kecil (yakni berwuduk).
 • Mesti suci daripada hadas besar.
 • Badan dan pakaian mesti suci daripada najis.( mendukung anak lelaki yang belum berkhatan adalah diaggap membawa najis yang menyebabkan tawaf menjadi tidak sah).
 • Mesti menutup aurat.

3. Sai’e
Sai’e adalah juga satu rukun yang penting dan perlu dilaksanakan dengan sempurna. Walaupun begitu sahnya Sai’e bergantung kepada sahnya tawaf. Jika kerana sesuatu sebab, tawaf tidak sah maka Sai’e yang walaupun dibuat dengan sempurna akan turut menjadi tidak sah.

Syarat-syarat sah Sai’e:
 • Hendaklah dilakukan selepas tawaf.
 • Tujuan hendaklah semata-mata untuk Sai’e.
 • Sai’e hendaklah dimulai dari Bukit Safa dan tamat di Bukit Marwah.
 • Sai’e dilakukan genap dan sempurna bilangan sebanyak tujuh kali. Perjalanan balik dari Marwah ke Safa dikira sekali pula.
 • Jarak perjalanan Safa ke Marwah dikira dari kaki bukit ke kaki bukit. Tetapi sekurang-kurangnya ialah jarak yang ditentukan untuk mereka yang menggunakan kereta sorong.
 • Perjalanan dari Safa ke Marwah dan sebaliknya tidak terputus yakni seseorang itu tidak melencong keluar melalui satu pintu dan masuk semula menerusi satu pintu lain.

4. Tahallul
Bertahallul maknanya melepaskan diri dari larangan ihram menurut cara yang ditetapkan untuk umrah. Bagi umrah seseorang itu boleh bertahallul setelah selesai melaksanakan dengan sempurna semua kerja-kerja rukun yang lain iaitu niat, tawaf dan Sai’e.

Syarat Tahallul
Menggunakan sekurang-kurangnya tiga helai rambut (bukan bulu) dengan cara bergunting atau dengan cara–cara lain. Tetapi adalah afdhal bagi lelaki mencukur kepalanya. Bagi orang yang kepalanya tidak berambut memadai jika dilalukan pisau di atas kepalanya.

Perkara-perkara yang berkaitan dengan jemaah wanita:
 • Perempuan yang berambut panjang boleh memotong mana-mana bahagian rambutnya untuk tahallul asalkan tidak kurang dari tiga helai.
 • Suami boleh menggunting rambut isterinya sebelum menggunting rambutnya sendiri selepas kedua-duanya selesai Sai’e umrah. Tetapi sebaik-baiknya suami menggunting rambutnya dulu.
 • Perempuan haid boleh bertahallul dan rambut yang dipotong dimasukkan saja ke dalam bekas yang disediakan.

5. Tertib
Para jemaah hendaklah melaksanakan segala Rukun Umrah satu persatu, mengikut tertibnya (aturan).

 
Luqman Hayyan di dalam Masjidil Haram

Wajib Umrah
 • Wajib Umrah ialah perkara-perkara yang mesti dilaksanakan oleh jemaah umrah, sekiranya ditinggalkan, ibadah umrah tersebut masih sah tetapi dikenakan bayaran Dam. Pengabaian terhadap perkara-perkara Wajib Umrah dengan sengaja adalah berdosa dan dikenakan Dam. Jika ditinggalkan dalam keadaan tidak sengaja, hukumnya tidak berdosa tetapi masih dikenakan Dam.

 • Berikut ialah perkara-perkara Wajib Umrah:
 1. Berniat umrah di Miqat (sempadan) yang ditetapkan ataupun sebelumnya.
 2. Menjaga larangan ihram.
 3. Miqat Makani (sempadan tempat) adalah tempat yang ditetapkan bagi seseorang yang hendak mengerjakan umrah melafazkan niatnya. Niat boleh dilafazkan pada mana-mana tempat sebelum sampai ke Miqat ini. Tetapi jika sudah melampaui Miqat ini, niat umrah masih boleh dilafazkan tetapi Dam berupa seekor kambing dikenakan.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Berangkat

1. Memotong kuku.
2. Mencukur bulu kemaluan & bulu ketiak.
3. Merapikan rambut dan misai.


 
SH di hadapan masjid kucing.Sekarang masjid ni dah tiada ya kawan-kawan.Ini kerana Mekah sedang pesat membangun.

 
Ya Allah rindu untuk menjadi tetamu Mu lagi...


Ini hadiah buat diri SH selepas dapat mencium hajar aswad tanpa bantuan orang lain.Ya Allah SH sujud syukur kerana Allah permudahkan urusan kami di sini.

 
Ziarah Jabal Rammah

 
Anak-anak syurga SH & Abg MJ


Tempat kelahiran Nabi Muhammad SAW ( Di jadikan perpustakaan umum)

Semoga apa yang SH kongsikan dapat manfaat dan panduan bersama.Maaf ya gambar lama.Ini umrah pertama SH sekeluarga pada Jun 2009.
Mekah sekarang dah makin pesat membangun.

Shikin Hamzah
Doha,Qatar


Berminat nak iklankan blog anda untuk tugasan menulis review berbayar? Boleh daftar di Advertorial.MY 
 Untuk sebarang pembelian produk Shaklee boleh hubungi SH

0 comments:

Post a Comment