Friday 19 June 2015

Bengkang Pandan a.k.a Kuih Bakar Pandan Yang Lembut

0

Assalamualaikum wbt...

Hai,salam satu Malaysia.. Entry kali ini tentang kuih kesukaan SH dan anak-anak.Kuih ini dikenali kuih bakar pandan atau bengkang pandan.Terpulang pada si pemanggil kuih ini.Tetapi cara-cara dan resepi adalah sama.

 

Bahan bahan:
 
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan susu cair 
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau - saya guna pes pandan
Sebagai hiasan - sedikit bijan

Cara membuatnya:

Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan.
Blender hingga sebati.

Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi ke dalamnya. Taburkan bijan (jika suka).

Bakar selama 30 minit pada suhu 180c hingga masak. Untuk dapatkan permukaan yang berkerak atau garing bolehlah tambah masa membakar. SH bakar selama 1 jam untuk menghasilkan kerak yang banyak.

 
Bentuk Teddy Bear

 


 Untuk sebarang pembelian Shaklee bolehlah hubungi SH




0 comments:

Post a Comment