Assalamualaikum wbt..
Rasanya sudah beberapa minggu SH tidak dapat bersiaran dalam blog ni.Maklum masa yang begitu terhad dan menempuh Syaaban sebelum ramadhan.SH gigih menggantikan puasa yang masih berbaki lagi.Alhamdulillah selesai sudah puasa qada' SH tahun ini.
Ok entry kali ini SH ingin kongsikan resepi Asam Pedas Salmon dan Bendi.Memang sedap hingga menjilat jari.Terima kasih kepada kak Azie yang menjadi pilihan SH untuk resepi ini.Jom layan gambar dan resepinya.
Bahan bahan:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 senduk cili giling
Sebesar ibu jari belacan
1 bunga kantan dibelah
1 pelepah daun kari
Bendi - boleh celur berasingan, jika suka
1 sudu besar pes asam jawa adabi
Garam dan serbuk perasa
Cara cara:
Tumis
bahan-bahan kisar sehingga garing dan wangi. Biar
nampak kering dan berminyak. Masukkan juga daun kari, kasi wangi wangi
gitu. Kemudian, baru masukkan air secukupnya.Jangan lupa untuk
memasukkan air asam jawa.
Bila
menggelegak, baru dimasukkan ikan dan bila ikan hampir masak, masukkan
sayur bendi yang merupakan sayur wajib saya bila memasak asam pedas.
Bila
ikan dah masak, bolehlah sesuaikan rasa dengan memasukkan garam dan
serbuk perasa. Dah sebati semuanya, boleh lah diangkat dan dihidangkan
dengan nasi putih panas-panas.
Selamat Mencuba ya!!
Untuk sebarang pembelian Shaklee bolehlah hubungi SH
0 comments:
Post a Comment